Yaprak Analizi

Yaprak Analizi

Yaprak Analizinin Amacı


Yaprak analizinin en önemli amacı, bir bitkinin besin eksikliğine veya fazlalığına hangi besinin ait olduğunu tespit etmek ve bu eksikliği gidermek için gerekli uygulamaları yapmaktır. Araştırmalar, yaprakların bitkilerin beslenme durumunu en iyi belirleyen organlar olduğunu göstermiştir. Gübreleme programı, toprak analizi sonuçlarına göre hazırlanır.


Yaprak Numunesi Alınmasında Dikkat Edilecek Kurallar


Tarla, bağ ve bahçelerden alınan yaprak örneklerinin yaşı, türü ve çeşit özellikleri aynı olmalıdır. Farklı bitki türlerinin ve çeşitlerinin olduğu yerlerde, her biri için ayrı ayrı numune alınmalıdır. Yapraklar günün herhangi bir saatinde hasat edilebilir. Ancak yapraklar ıslak olmamalı, yağmur ve ilaçlamadan sonra yapraklar çıkarılmamalıdır. Sağlıklı ağaçlardan, aşırı besin eksikliği gösteren yapraklardan, hastalık belirtilerinden, zararlı böceklerden, yakılmalı, kurutulmalı, sarılmalı veya böcekler tarafından yenilmeli, toplanmamalı, semptom gösteren ağaçlardan ayrı olarak örneklenmemelidir.


Yaprakların Etiketlenip Laboratuvara Gönderilmesi


Yaprak örneklerinin yol boyunca bozulmaması için kağıt torbalara konulur. Numunelerin üzerindeki etikete bilgiler yazıldıktan sonra en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır. Aynı gün laboratuvara teslim edilmeyen veya sevk edilmeyen numuneler bir gıda kabında kısa bir süre soğutulabilir.