Toprak Analizi

Toprak Analizi

Toprak Analizinin Amacı


Bitkisel üretimin temel amacı, birim alan başına giderek daha kaliteli ürün elde etmektir. Gübreleme, bu amaç için ana uygulamadır. Bilinçli ve dengeli gübrelemenin ilk adımı toprak analizi ile mümkündür.


Toprağın yapısı, karakteri ve bitki besin maddesi miktarı belirlenir, analiz sonuçlarına göre gübre türü, mahsulün ihtiyaç duyduğu miktar ve süre belirlenir ve bilinçli gübreleme programı oluşturulur.


Toprak Numunesinin Alınma Şekli


Bitkinin yıllık bitkiler için etkili kök bölgesi olan 0 ila 30 cm, bağ ve meyve ağaçları için 0 ila 30 cm, 30 ila 60 cm arasında alınır. Analiz için toprak örneklerinin toplanmasında en önemli nokta, toplanan toprak örneğinin tüm tarlayı yeterince temsil etmesidir.


Doğru bir nokta için, alanın bir kısmından başlanır. 30 cm derinliğinde bir delik (bir kepçe ağız), daha sonra bu çukurun bir yüzeyi düzeltilir ve 3-4 cm kalınlığında bir alt dilim çıkarılır . Torbaya yaklaşık 1 kg numune konulur ve toprağı tanımlayan analiz talep formu doldurularak laboratuvara teslim edilir.


Toprak Örneklerinin Alınmaması Gereken Yerler


Kireç, sanayi ve çiftlik gübresinin daha önce yerleştirildiği yerler, kuyu veya tepe arazisinin veya tarlasının bir kısmı, su biriken kısımları, nehirler ve sular altında kalan yerler, tuzluluğun belirgin olduğu yerler, hayvan gübresi bulunur.